Blog

29 posts

Certifikáty NBÚ a ďalšie normy

Okrem noriem 1303 a 1627 existujú certifikáty NBÚ, test odolnosti na nedeštruktívne metódy a vo svete existuje niekoľko ďalších uznávaných certifikátov (VdS, SKG, …) pričom niektoré krajiny majú aj vlastné normy.

Norma 1627

Norma STN EN 1627 hodnotí odolnosť proti  vlámaniu pri dverách, oknách a mrežiach. Síce nehodnotí priamo cylindrické vložky, no v našich končinách sa berie ako hlavná norma na certifikáciu vložiek do bezpečnostných tried.

Norma 1303

Porozumenie normám nám dáva možnosť porovnávať produkty a určiť ich kvalitu. Základnou technickou normou pre cylindrické vložky je európska (a zároveň slovenská) technická norma STN EN 1303. Čo obsahuje?

Omrznutý zámok

Keď prednedávnom udreli silné mrazy, tak sme sa dostali k takejto fotografii – cylindrická vložka obalená námrazou. Prečo sa to stane?

Autokľúč bez imobilizéra

„Spravte mi iba obyčajný kľúč – bez imobilizéra.“ … „Ale s tým nebudete vedieť naštartovať!“ … „Nevadí – chcem iba taký.“

EVVA ICS – iný kľúč

Bezpečnosť aj pohodlie používania uzamykacieho systému je daná kľúčom. Ukážeme to na príklade EVVA ICS, kde je kľúč úplne odlišný…

Viacbodové zámky

Viacbodových zámkov na plastové/hliníkové/drevené dvere je nespočetne veľa a náhrada pokazeného kusu nie je vždy jednoduchá. Čo potrebujete vedieť, aby sme vám vedeli správny zohnať?

Zadlabávacie zámky

Zadlabávací zámok je základná vec vo dverách – ak nefunguje správne, treba ho vymeniť. Ako sa meria a aké sú typy?

Kľúčik Vám dobre otvára?

Prečo sa vás pýtame ako vám otvára kľúčik, aký je rozdiel medzi originálnym a kópiou a ako sa dá zlý kľúč „vylepšiť“ …