Kľúče a zámky pre všetkých!
Kľúče a zámky pre všetkých!

ENTR – revolučná elektromotorická vložka

Elektronické systémy kvôli ich nesporným výhodám postupne vyvíjajú všetky firmy. Mul-t-lock nedávno predstavil elektromotorickú vložku ENTR. Je to naozaj revolučný produkt svojou konštrukciou a vlastnosťami.

UPDATE: Prídte si pozrieť fukčný ENTR s čítačkou odtlačkov prstov k nám do Sásovej!

Najjednoduchšie sa do existujúcich dverí dajú použiť rôzne elektronické vložky. Nie je pri nich potrebná kabeláž vo dverách, prípadne ďalšie väčšie zásahy alebo stavebné úpravy.

Minule sme písali o Airkey od firmy EVVA. Podobne ako produkty iných firiem má aj on z vonkajšej strany gombík, ktorý je čítačkou elektronických médii (prívesky, karty alebo mobil) a zároveň sa ním potom manuálne otáča pre odomknutie rovnako ako kľúčom.

ENTR logo

ENTR od Mul-t-locku zvolil úplne iný prístup (Update: ENTR už ponúka aj FAB):

Telo ENTR z vnútornej strany dverí
Konštrukcia – ENTR sa skladá z prispôsobenej mechanickej vložky (Interacive+ alebo MT5+ v 4. bezpečnostnej triede), ktorá sa jednoducho vymení za pôvodnú mechanickú vložku v existujúcich dverách. Z vnútornej strany dverí je napojená elektronická časť s motorom – telo ENTR. Pri takomto riešení sa stále dajú používať mechanické kľúče a zvonku nie je vidno rozdiel oproti bežnej mechanickej vložke. Existujúce kovanie s prekrytím sa dá tiež zachovať. Týmto sa eliminuje najčastejšia obava pri použití elektronických vložiek na dverách bytov a domov – vandalizmus – a teda, že niekto zničí gombík, ktorý trčí z vonkajšej strany (síce sa takto neprekoná vložka a nedajú sa otvoriť dvere, ale vzniká tým značná škoda a komplikácie pre majiteľa).

Motorické otváranie – jednotka na vnútornej strane sa skladá z elektronickej časti s dotykovou klávesnicou, ktorej súčasťou je nabíjateľná batéria, gombík, ktorým sa dá manuálne mechanicky otáčať palcom vo vložke, ale hlavne je tam integrovaný motor, ktorý otáča palcom. Motor sa na začiatku skalibruje a pri otvorení odomkne a stiahne strelku. Potom už stačí len do dverí potlačiť, čo je veľmi komfortná funkcia. Funkčnosť je odskúšaná aj s viacbodovými bezpečnostnými dverami, ktoré ENTR bez problémov zvláda otvárať. Na zárubňu sa prilepí magnet, ktorý signalizuje zatvorenie dverí – vtedy sa vložka automaticky zamkne na 2 západy.

entr3
Na otváranie sa dajú použiť rôzne spôsoby:

  • mobilný telefón alebo tablet – pomocou šifrovanej komunikácie cez bluetooth smart je možné si otvárať, vytvárať nové kľúče a spravovať oprávnenia, zisťovať stav batérie a vložky. Aplikácia je dostupná pre zariadenia s android aj apple.
  • diaľkové ovládanie
  • PIN – s ENTR sa dá spárovať bezdrôtová klávesnica, ktorá sa môže pripevniť niekde blízko dverí
  • odtlačok prsta – bezdrôtová klávesnica existuje aj v kombinácii so snímačom odtlačkov prstov. Dá sa uložiť 2-20 odtlačkov prstov.
  • mechanický kľúč – z vonkajšej strany je stále možné použiť mechanický kľúč
  • po „potiahnutí“ tela el. zámku z vnútornej strany dverí sa aktivuje motor na manuálne zamknutie/odomknutie
  • gombíkom z vnútornej strany sa dá manuálne otočiť palcom vložky

ENTR je napájaný batériou integrovanou v tele zámku – dá sa nabíjať štandartnou USB nabíjačkou, alebo pomocou prenosnej doplnkovej baterky. Bolo nám povedané, že vydržal ENTR otvárať dvere vyše 3 mesiacov bez nabíjania – my to práve testujeme.

Propagačné video ENTR od Mul-t-lock:

Leták s informáciami.

ENTR video od FABu:

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *