Kľúče a zámky pre všetkých!
Kľúče a zámky pre všetkých!

Elektronická správa kľúčov Traka21

Máte veľa kľúčov (stroje, autá, miestnosti, skrine…). Rôzni zamestnanci si ich požičiavajú a radi by ste mali prehľad o tom, u koho kľúče aktuálne sú a kto si ktorý a kedy požičal? Niektoré kľúče si môžu zobrať len oprávnené osoby… Stačí vám na to skrinka s háčikmi a zošit na evidenciu, alebo je lepší elektronický systém za vyše 2000€?

Mali sme možnosť vyskúšať elektronickú správu kľúčov Traka21, ktorá je súčasne:

  • uzamknutá skrinka na kľúče
  • kontrola vrátenia kľúčov na správne miesto
  • správa užívateľov – prihlasovanie cez heslo
  • systém na pridelenie oprávnení užívateľom
  • prehľad, kto má ktoré kľúče požičané a reporty z minulosti

úvodná obrazovka pohľad dovnútra skrinky detail dvierok
Všetko je vnútri kompaktnej skrinky v peknom dizajnovom tvare a ovládaním cez dotykový displej.  Dvierka sú kovové  a vyzerajú robustne (trezor to však nie je) a dajú sa otvoriť aj núdzovo kľúčom (systém je však zálohovaný batériou). Celá inštalácia spočíva v pripevnení skrinky na stenu 4 šróbami a zapojení napájania.

Vnútri je miesto na 21 iFobov, na ktoré sú nerozpájateľnými krúžkami pripevnené kľúče. iFob je jednoznačne identifikovateľný pomocou RFID čipu, ktorý má v sebe a preto systém vie, či je v pozícii zasunutý správny iFob. iFoby sú vo svojich pozíciach zamknuté (systém detekuje aj pokuz o násilné vyberanie iFobu). Všetky pozície sú označené farebnou svetelnou signalizáciou, ktorá ukazuje, či má užívateľ právo na klúč, ktorý kľúč je vybraný a ktoré sú zle umiestnené. Všetko ukazuje aj displej a používateľ je tak prirodzene navigovaný, odkiaľ môže kľúče zobrať a kam ich vrátiť.

iFob s jednorázovo spojiteľným krúžkom detail iFobu detail zasunutého iFobu s krúžkom kontrola správnosti vloženia kľúča
Ovládanie cez dotykový displej je jednoduché, intuitívne a zrozumiteľné pre každého, keďže systém je preložený do češtiny. Traka štartuje trošku dlho, ale to je nepodstatné pri bežnom používaní – rozhranie je dostatočne rýchle pri najčastejších činnostaich a celkový pocit z jeho používania je dobrý.

najskôr treba zadať pin zoznamm kúčov - na ktoré ma používateľ právo a ktoré sú k dispozícii informácie o kľúči
Oprávnenia, používatelia a názvy kľúčov sa dajú nastaviť cez dotykový displej priamo na Trake, alebo cez export a import excelovského súboru pomocou USB kľúča. Na USB kľúč sa dajú exportovať tiež udalosti podľa kľúčov a užívateľov a potom jednoducho prezrieť v tabuľkovom procesore.

administrátorské rozhranie reporty používania kľúčov ktoré kľúče mal požičané jednotlivý užívateľ exporty udalostí
Kedy má Traka21 význam:

  • máte veľa rôznych kľúčov (a nie je možné alebo ich nechcete ich zjednotiť do  systému)
  • veľa rôznych ľudí si kľúče berie a treba to mať pod kontrolou (oprávnenia, reporty udalostí, vedieť kto má práve ktorý kľúč)
  • dlho trvá nájsť správny kľúč (Traka Vás prinúti kľúče odovzdávať na správne miesto)
  • keď predpisy vyžadujú aby boli kľúče stále zamknuté, často sa používajú a treba viesť  evidenciu (napr. kľúče k skrinkám s chemikáliami alebo liekmi)
  • máte zbytočne zamestnaného človeka, ktorý sa o kľúče stará a prípadne dá kľúč aj niekomu, kto naň nemá oprávnenie

Prvý dojem z Traky21 je, že je to len zbytočne drahá hračka pre nadšencov nových technológii, ale po jej vyskúšaní a zamyslení sa nad výhodami takéhoto systému musíme uznať, že jednoznačne sa pre ňu nájde rozumné využitie – vie zefektívniť používanie množstva kľúčov a tým v konečnom dôsledku aj znížiť náklady.

 

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *