Kľúče a zámky pre všetkých!
Kľúče a zámky pre všetkých!

FABky a iné vložky

Existuje veľa výrobcov cylindrických vložiek, no v našich končinách je asi najznámejšia firma FAB (preto sa vložke ľudovo vraví „fabka“).Medzi ďalšie zastúpené na Slovenskom trhu patria firmy Mul-T-Lock, Evva, Guard, Cisa, CES, Tokoz, Mauer, Gege… Každý výrobca má niekoľko tried vložiek.

pyramida_bezpecnosti

Na jednoduchšiu orientáciu sa dajú zaradiť do určitej úrovne v pyramíde bezpečnosti. Ide hlavne o ich odolnosť voči rôznym útokom (odvŕtanie, vyhmatanie, bumping, …). So zvyšujúcou sa triedou bezpečnosti samozrejme rastie aj cena. Pri výbere treba tiež zohľadniť, v akej bezpečnostnej triede máme certifikované dvere, do ktorých vložku chceme dať.

Viditeľný rozdiel je aj typ kľúča (najbežnejšie sú zúbkaté, ale môžu byť aj jamkaté, hadíkové, alebo ich kombinácia, prípadne ďalšie – napr. Tokoz Pro), ale nedá sa povedať, ktorý zo systémov je „bezpečnejší“. Niektoré profily kľúčov sú však patentovo chránené a nie je ich možné kopírovať bez predloženia bezpečnostnej kartičky (čo je výhoda, keď chcete zamedziť skopírovaniu kľúča bez vedomia majiteľa). Kľúče rôznych systémov sa môžu líšiť v hrúbke resp. celkovej robustnosti, ale pri bežnej manipulácii a starostlivosti o vložky a zámky sa netreba obávať zlomenia kľúča pri žiadnom z lepších výrobcov.

Dôležitý parameter pri výbere vložky do vašich dverí je rozmer, ktorý potrebujete. Rozmer vyjadruje vzdialenosť od okraja vložky do stredu palca (k šróbu v strede). Najbežnejší je 30+35, ale pri hrubších alebo plastových dverách je potrebná dlhšia vložka, pričom treba dávať pozor, aby koniec vložky neprečnieval viac ako o 3mm z kovania (resp. aby sa zmestil do prekrytého kovania).

Ďalšia dobrá funkcia, ktorú môže vložka mať, je prestupová spojka. Keď je v bežnej vložke zvrtnutý z jednej strany kľúč, tak z druhej sa nedá otvoriť (čo môže byť problém napr. pri nechcenom zabuchnutí dverí). Vložka s prestupovou spojkou sa dá otvoriť, aj keď je z druhej strany vložený kľúč. Podobnú funkciu spĺňa tzv. gombík z vnútornej strany dverí.

Pár príkladov rôznych typov vložiek a kľúčov v našej ponuke (postupne FAB 200RS, EVVA GPI, CISA ASIX, CES 810RE, Tokoz PRO400, Mauer NW4, Mul-T-Lock Interactive+, Mul-T-Lock Integrator, Mul-T-Lock MT5) – klik pre zväčšenie obrázku.

Vložky s kľúčami - klik pre zväčšenie

Kľúče zvrchu - klik pre zväčšnie

Vložky spredu - klik pre zväčšenie

Typy kľúčov - klik pre zväčšenie

 

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *