Kľúče a zámky pre všetkých!
Kľúče a zámky pre všetkých!

Omrznutý zámok

Keď prednedávnom udreli silné mrazy, tak sme sa dostali k takejto fotografii – cylindrická vložka obalená námrazou. Prečo sa to stane?

Na vložke z vnútornej strany dverí sa vytvorila námraza, keď bolo vonku -17 stupňov

Vonku bolo -17 stupňov a zvnútra sa na nej vytvorila takáto námraza. Hlavný dôvod je, že cez cylindrickú vložku fúka a ochladila sa až tak, že vyzrážaná voda na nej začala mrznúť. Bežne sa stretnete s tým, že v rodinnom dome (keď je veľký rozdiel teplôt na vnútornej a vonkajšej strane dverí) je vložka zvnútra orosená vodou, alebo dokonca z nej až kvapká na zem.

Nie je tam síce diera, cez ktorú by ste videli na druhú stranu, ale cez otvor na profil kľúča a potom popri pohyblivých predlžovacích elementoch, spojke a popri palci v zadlabávacom zámku prejde vzduch na druhú stranu.

Pri vstupných dverách do bytov sa zas stáva, že sa začne kľúčom ťažšie otáčať po stavebných prácach a rekonštrukciách, keď sa viac prášilo (aj u susedov). Tento „vetrík“ spôsobuje totiž  aj zanášanie vložky prachom – preto odporúčame pravidelne používať mazadlá určené na cylindrické vložky. NEpoužívajte WD-40 alebo podobné spreje, ktoré na seba neskôr môžu naviazať ešte viac nečistôt a potom by vložka chodila ešte horšie ako predtým!

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *