Kľúče a zámky pre všetkých!
Kľúče a zámky pre všetkých!

Zabezpečte to samozamykacím zámkom

Príklad použitia samozamykacieho zámku na jednoduché zvýšenie bezpečnosti vchodových dverí do pivníc, spoločných priestorov alebo iných miestností, kde treba mať istotu, že dvere sú zamknuté.

samozamykací zámok wilka 5495

Každé dvere sú bezpečne zavreté až vtedy ak sú zamknuté. Zabuchnuté nezamknuté dvere sa dajú relatívne ľahko a rýchlo otvoriť – aj keď máte zvonku guľu (toto platí aj pre bezpečnostné dvere!).

Stáva sa, že niektorí susedia zabúdajú zamykať dvere do spoločných priestorov (napr. pivnice alebo kočikárne) a tým umožňujú prípadnému zlodejovi sa tam ľahko dostať.

Dá sa to jednoducho vyriešiť výmenou zadlabávacieho zámku za samozamykací. Samozamykací zámok sa pri zabuchutí dvier automaticky zamkne (má navyše ďalšiu strelku, ktorá po zasunutí v zárubni vystrčí aj závoru). Nejde teda otvoriť planžetami (zasunúť strelku) ako bežný zámok, ale musíte ho otvoriť kľúčom alebo zvnútra kľučkou (paniková funkcia).

Výmena nie je náročná, ale keďže samozamykacie zámky sa nevyrábajú vo všetkých rozmeroch (rozteč, dornmass), pri starších dverách by bolo treba upraviť otvory v dverách, ktoré sa potom prekryjú kovaním. Za celkovú cenu (zámok + nové kovanie) do 100eur môžte mať istotu, že dvere budú vždy bezpečne zamknuté.

Ďalšie možnosti použitia samozamykacieho zámku sú:

  • rôzne spoločné priestory
  • vchody
  • dvere do kancelárii
  • vchody do kritickejších miestností (archívy, sklady, serverovňa … ), kde je treba mať istotu, že dvere sú vždy zamknuté

 

 

 

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *